Dům pro Lucii a Martina

místo: Zábeštní Lhota

klient: Lucie a Martin

typ: Novostavba

tým: Karel Kubza, Milan Joja

studie: Září 2014

stav: Pracujeme na dalších fázích projektu

Martin s Lucií koupili atypický trojůhelníkový pozemek ve středu malé moravské vesnice a chtěli na něm postavit dům pro sebe a budoucí rodinu s velkým důrazem na soukromí v domě i na zahradě. Zvolili jsme konfiguraci do L, při které garáž s dílnou stíní pozemek před pohledy z ulice, ale samotný dům komunikuje s veřejným prostorem přes neoplocenou předzahrádku, která je v obci typická.

Původní návrh měl úspěch u klientů i v obci, ale narazil u stavebního úřadu, který dogmaticky požadoval dodržení uliční čáry vedlejších bungalovů ukrytých za betonovými ploty. Uspěli jsme sice s odvoláním ke krajskému úřadu, ale klientům došla trpělivost se zdržovací taktikou stavebního úřadu a tak jsme nakonec návrh přepracovali a dům bude více odsazený od ulice a celý krytý garáží. Věříme, že se v něm bude stejně dobře bydlet, jen už nebude tolik přívětivý ke svému okolí.

Chcete vlastní projekt?